LAMPEDUSA-BERLIN

Lampesdusa

A nemzetközi együttműködésben megvalósuló projekthez a hátteret az elmúlt években Európában is mind társadalmi, mind politikai szinten az egyre erősebben jelentkező migrációs jelenség adta. A társadalomban élő sztereotípiák, a migráció történelmi és társadalmi okaira vonatkozó tudás és információ hiánya nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az „idegeneket” kirekeszteni akaró mozgalmak egyre jelentősebb befolyással bírnak a döntéshozatali folyamatokban.A projekt hármas célkitűzéssel dolgozik:

(1) Alulról jövő kezdeményezések keretében javaslatok kidolgozása a migrációs szakpolitika irányvonalaira.

(2) A társadalom érzékenyítése a migráció jelensége felé.

(3) A témában döntéshozó pozícióban lévő politikusok felé irányuló lobbi- tevékenység.

A tervezett tevékenységekkel e három célkitűzést szeretné elérni minél nagyobb tömegeket elérő és minél nagyobb tömegeket megmozgató rendezvényekkel, a migrációt több oldalról körbejáró dokumentációs anyagok készítésével, valamint ezen anyagok minél szélesebb nyilvánosság számára hozzáférhetővé tételével.

A projekt 18 hónapos lefutása alatt különböző helyszínekkel megrendezésre kerül öt nemzetközi konferencia (Palermo 2017. január, Budapest 2017 április, Athén 2017 június, Siena 2017 szeptember, Berlin 2017 november),  míg a projekt záró konferenciája 2018 márciusban Strasbourgban, az Európai Parlamentben lesz.

Az év első hónapjában Palermo adott otthont a projektindító találkozónak, konferenciának, valamint egy egynapos kiruccanásnak a tunéziai partok közelében fekvő Lampedusa olasz szigetre. Itt találkozóra és beszélgetésre is volt lehetőség az azóta már UNESCO-békedíjat kapott Lampedusa polgármesterével. Az odaítélt Félix Houphouët-Boigny Békedíj Giusi Nicolini polgármester asszony azon tevékenységét ismeri el, hogy 2012-es polgármesteri megválasztása óta mély emberséggel és elkötelezettséggel lépett fel a menekültválság megoldásáért, különös tekintettel arra, hogy a válság ezreket sodort Lampedusa és Olaszország partjaira. Tényszerű, hogy az Afrika és Olaszország közötti migráció útvonalán Európa legdélebbi kapujának tartott Lampedusa szigete évtizedek óta a migránsok első állomásának számít, ahol több tízezren haladtak át. Lampedusa vizein 1988 óta harmincezren vesztették életüket. Ferenc pápa első látogatása is Lampedusára vezetett 2013 júniusában. Nem sokkal később – 2013 októberében – 366 ember fulladt a tengerbe egy Lampedusánál felborult hajóban.

A második partnertalálkozót és nemzetközi konferenciát az Oltalom Karitatív Egyesület (OKE) rendezte Budapesten, a Wesley János Lelkészképző Főiskolán április 27-28-án. A konferencia tematikája a ”Hogyan győzhetőek le a migránsokkal kapcsolatos sztereotípiák?” kérdés köré szerveződött. Iványi Gábor OKE elnök és Perger István Európai Bizottság Budapesti Képviseletének kommunikációs igazgatója megnyitója után Andrea Ciantar, a ForTeS, Sík Endre a TÁRKI, Reza Sayed Mustafa az Artemisszió Alapítvány és Zádori Zsolt a Magyar Helsinki Bizottság részéről adott elő prezentációkat. A konferenciát követő napon három panelben dolgozták fel a témát az úgynevezett Open Narrating Space Methodology módszerrel, amelyben a projekt partnerein kívül aktívan részt vettek a Magyarországon tartózkodó menekültek, a migrációval foglalkozó civil szervezetek munkatársai, egyetemi hallgatók és tudományos kutatók. A panelek összegzése egy tanulmányban ölt majd testet. Erről külön cikkben számolunk be.

A projekt-partnerek Budapestet járva szembesültek a magyar kormányzati plakátkampánnyal, illetve ennek civil ellenkampányával is. Egyöntetűen megállapították, hogy Magyarország az egyedüli, ahol a menekültekkel kapcsolatos negatív sztereotípiákat kormányzati szintről gerjesztik és a civil társadalom próbálja mérsékelni, míg Nyugat-Európában ez épp fordítva van, ott ugyanis a kormányok csitítják a szélsőséges civil szervezetek és politikai mozgalmak xenofób megnyilvánulásait.

Az „utazó újság” következő megállója Görögországban lesz júniusban, a ”Hogyan állítható meg a xenofób és rasszista nézetek terjedése?” kérdés köré szervezve.

További információ folyamatosan nyerhető a projekt facebook oldaláról:

https://www.facebook.com/LaBetraveljournal

dr. Szalay András
projektmenedzser